Önsegítő pszichológia, tanulásfejlesztő tréningek, diszlexia korrekció, tanácsadás - szakmai vezető: dr. Pusztai Éva diszlexia tréner

Ha az internetet dzsungelhez hasonlítjuk, akkor gyerekeink az ott lakó bennszülöttek, mi szülők pedig a skorpióktól rettegő turisták. A mai felnőttek jó esetben felhasználók a világhálón, miközben gyerekeik zsigereikben érzik, hogyan működik ez a gigantikus képződmény.

Ez a nemzedéki szakadék is belejátszik abba, hogy nagyon sok szülő nem tudja, mit kezdjen a gyereke internetezésével: buzdítsa, korlátozza, ellenőrizze? Mivel nem ismerik a tényleges előnyöket és kockázatokat, többnyire a gyerek vagy a szülő kitartásán, erőszakosságán múlik hány órát tölt a csemete a képernyő előtt, és főleg hogy mit néz, kivel, miről beszél, milyen adatokat ad meg.

Egy korábbi cikkünkben arról olvashattak, miként korlátozzuk a képernyő előtt töltött időt -> Előzzük meg a képernyős rabságot!. Most az internetes veszélyekről és a védekezés lehetőségeiről lesz szó. A fiatalokat óvni kell a brutális, pornográf, vagy rasszista tartalmaktól, egyes számítógépes játékok erőszakos megnyilvánulásaitól, néhány reklámstratéga gátlástalan praktikáitól, amelyek a "holnap ügyfeleit" hálózzák be rejtett üzenetekkel. A tartalom mellett léteznek komoly technikai veszélyek is: a vírusok és a férgek, amelyek e-maileken és preparált internet-oldalakon terjednek. Az internet, mint online kontaktusbörze is veszélyes lehet: pedofilok megpróbálnak személyes találkozót megbeszélni, a drogdealerek a chatroomokat piaci helyszínnek tekintik, öngyilkos-fórumok labilis állapotban lévő fiatalokat veszélyeztetnek.

Legjobb eszköz a védelemre, ha a szülők tudatában vannak a médiumokkal kapcsolatos nevelési felelősségüknek, és jó kapcsolatban vannak a gyerekükkel egy ilyen beszélgetéshez. Fontos, hogy a szülő irányítsa a gyermek internetes tartalmakkal kapcsolatos érdeklődését, legyen a segítségére felfedezni azokat a honlapokat, amelyek a gyermekek számára érdekesek, hasznosak és szórakoztatóak.

Lényeges az is, hogy a szülő valóban figyeljen oda, ha a gyermek valamilyen, általa felfedezett netes újdonságról számol be, vagy éppen valami olyanról, amely a számára nem tetsző. Az ilyen alkalmak jók arra is, hogy gyermekünkben tudatosítsuk, a zavaró, nem tetsző oldalakat csak egyszerűen hagyja el, hiszen az internetezés szabadsága éppen arra jó, hogy azt tekintsük meg, ami számunkra hasznos és helyes.

A káros tartalmak elleni védekezésben szoftveres megoldások is alkalmazhatóak. Ezek segítségével, akár káros tartalmú oldalakra jellemző kulcsszavak alkalmazásával, vagy egyes weboldalak címei alapján letilthatjuk a káros oldalak látogatásának lehetőségét. Felügyeletet gyakorolhatunk úgy is, hogy megtekintjük a gyermekünk által látogatott oldalakról tájékoztató naplóinformációkat, amelyek segíthetik felismerni a gyermekünk által látogatott oldalakból adódó problémákat.

Ha gyermekünk chatszobákban beszélget vagy ismerkedik, fontos annak tudatosítása, hogy az ilyen beszélgetés alkalmas lehet arra, hogy valaki olyat állítson magáról, ami nem is igaz. Lehet az is, hogy az ilyen chatszobákban sértő, bántó gondolatok jelennek meg. Ilyenkor a legjobb elhagyni a chatszobát, vagy jelenteni a moderátornak, aki a sértő beszélgetést folytatót kizárhatja, letilthatja.

A chatszobák alkalmat adhatnak arra is, hogy a chatelők egymást személyes találkozóra invitálják, ezért abban az esetben, ha gyermekünk egy eddig ismeretlen személlyel készül találkozóra, - a veszély elkerülése végett - a legjobb elkísérni őt.

Veszélyt jelenthetnek a káros tartalmú emailek, ezért gyermekünkkel beszéljük meg, hogy az emailek - jellemzően az ismeretlen személyektől érkezők - sok esetben vírusokat, káros programokat tartalmazhatnak.

Oda kell figyelnünk, érdeklődést kell tanúsítanunk ezért a gyermekünk számára érkező emailekre is. Beszéljük meg vele, hogy mi, felnőttek milyen emaileket kaptunk, hogy volt már eset arra, hogy vírusos, vagy kéretlenül kapott - vásárlásra ösztönző - emailjeink érkeztek, amelyeket óvatosságból ki szoktunk törölni. Fontos hogy gyermekünk számítógépén is használjunk vírusirtó és spamszűrő megoldásokat. Beszéljük meg gyermekünkkel azt is, hogy zavaró tartalmú honlapokon és ismeretlen személyeknek nem szoktuk az email címünket megadni.

Az Európa Tanács egy online játékot indított a 7-10 évesek részére, mely segítséget nyújt a gyerekeknek az interneten rájuk leselkedő veszélyek felismerésében. A játék segítségével a gyermekek megismerhetik az internetet, valamint megtanulhatják azt, hogy mik azok a lehetséges veszélyforrások melyek előfordulhatnak az interneten való szörfölés, információszerzés közben. A játék magyar nyelven is elérhető. Az alábbi linkre kattintva eljuthatnak a játék főoldalára. A "Magyar" feliratra kattintva betöltődik a játék. Ekkor a képernyő alsó sávjában, a "Játékról" és a "Hogyan" működik menüpontok segítségével, részletesebb információkhoz juthatnak a program működéséről.

Végezetül egy kiváló magyar honlapot ajánlunk figyelmükbe, amelyik nevében és tartalmában is a biztonságos internetezést szolgálja. Ezen a portálon közérthető infók olvashatók az internet működéséről, a hozzá kapcsolódó egyéb technikai eszközökről, és az internetes gyerekvédelemről.


dr. Pusztai Éva
tanulásmódszertan tréner



A bejegyzés trackback címe:

https://tanulasmodszertan.blog.hu/api/trackback/id/tr11374760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

nyári napközik:

délelőtt tanulunk, délután nyaralunk
11-14 éveseknek
június 20 - 24
június 27 - július 1
részletek, jelentkezés

tanulasmodszertan.hu

iskoláról, gyerekekről, tanulásról közérthetően a tanulasmodszertan.hu szerkesztésében

Friss topikok

süti beállítások módosítása