Önsegítő pszichológia, tanulásfejlesztő tréningek, diszlexia korrekció, tanácsadás - szakmai vezető: dr. Pusztai Éva diszlexia tréner

Levelezés, ismerkedés, naplóírás, zenehallgatás, videonézés, hírolvasás - csak párat említek azokból a célokból, melyekre a mai gyerekek az internetet használják. Az internet számukra már a világ egyik legtermészetesebb dolga. Kerestem Önöknek (természetesen az interneten) néhány statisztikai adatot. Egy magyar felmérés alapján a 14-17 évesek közel 80 százaléka internetezik, és a 14 évesnél idősebb internetezők közel egyötöde ebből a középiskolás korú csoportból kerül ki. A másik kutatás az Európai Unió Biztonságosabb Internetért programja keretén belül készült, 12 000 uniós fiatalt faggattak internethasználati szokásaikról. Az adatok megdöbbentőek: "(...) az összes válaszadó 56 százaléka teljes körű leírást ad magáról az új barátokkal való kapcsolat kialakítására szolgáló közösségi oldalakon és akár magánéleti részletekkel is szolgál. A többség (53%) szintén valós személyes adatokat ad meg akkor, ha egy online játékra regisztrálni kell, csupán 36 százalékuk használ ilyenkor fiktív adatokat." Az internet csodálatos technikai vívmány, de számtalan csapdát rejteget - főleg egy naiv, jóhiszemű gyerek számára.

A névtelenség hamis biztonsága


Gyakran csak illúzió a névtelenség - írja a Jogerő internethasználatról szóló fejezetének szerzője, Homoki Péter, ügyvéd. Sok adatot rögzítenek rólunk a különböző programok, gépek, hálózatok, és ezekből a puzzle-darabkákból adott esetben - például egy rendőrségi nyomozás alkalmával - összerakható a teljes kép is. Rendőrségi nyomozást említünk, nem véletlenül: jó néhány olyan tényállást ismer a magyar büntető törvénykönyv, amit otthon ülve, a klaviatúrán pötyögve is el lehet követni.

Tiszteld a szerzőt - ne töltsd le a művet!

A 2007-es lipcsei Könyvvásáron találkoztam ezzel a mottóval, mely kicsit átvariálva nagyon is ideillik. Noha vannak olyan alkotók, akik önszántukból teszik fel világhálóra egyébként szerzői oltalom alatt álló műveiket, mint például a Radiohead zenekar vagy Elfriede Jelinek írónő, ők a kivételek. Az interneten eszközölt napi több millió letöltés jó része illegális, a kiadók, szerzők jóváhagyása nélkül történik. Szabad-e az interneten keresztül mástól lemásolni egy zenét, filmet, programot a számítógépemre? A válasz a klasszikus jogászi felelet: attól függ. Homoki Péter nem vállalkozott könnyű feladatra, amikor a szerzői jogi törvény bonyolult passzusait próbálta a kamaszok nyelvén megfogalmazni, mégsem kerülhette ezt ki, hiszen a kamaszok körében is igen népszerűek az illegális letöltőoldalak. Szélmalomharc lenne a letöltések elleni küzdelem? Meglehet. Magyarországon a jogkövetés elég siralmas helyzetet mutat, hiszen a felnőttek nagy része sem tekinti bűnnek a másolt DVD-t, a letöltött mp3-akat, a "Van egy jó CD-m, átírjam?" tipikus kérdésként hangzik el. Mégis, valahol „meg kell fogni" ezt a folyamatot, beszélni kell a gyerekeknek a jog álláspontjáról is, nemcsak az egyszerűbb, de illegális útról.

Tiltott felvételek

Nem tisztem iránymutatást adni, egy tanulónak hány éves korban mit illik tennie és mit nem a szexualitás terén - idézem a szerzőt. Mégsem mehetünk el szótlanul egy olyan jelenség mellett, ami internet számtalan csapdája közül az egyik legveszélyesebb: a tiltott pornográf felvétellel való visszaélés. Kevéssé ismert az a tény, hogy ez nemcsak a felnőttkorúak esetében büntetendő, hanem 18 év alatti fiataloknál is. Az sem ritka, hogy illetéktelen kezekbe kerülnek a családi albumok, osztálykirándulások, bulik fotói, melyeket a felhasználók nem eléggé védett módon tettek fel a világhálóra. Ha valami egyszer felkerül az internetre, akár viccből, akár bosszúból, nem fog megszűnni azzal, ha később eltávolítottuk, addigra már százan, ezren is letölthették - int óvatosságra Homoki Péter.

Ne csak arról beszéljünk tehát gyermekünkkel, hogy mennyi ideig használhatja a számítógépét, hanem arról is, hogy hogyan - ehhez szeretnénk segítséget nyújtani. A következő héten egy kényes, szintén sok-sok szülői, tanári beszélgetést igénylő téma kerül terítékre: a lelki zaklatás, iskolai mobbing, fizikai erőszak területe.

A cikkben idézett felmérések forrása: itt és itt

Schenk Borbála

A Jogerő megrendelhető a kiadó honlapján.

Címkék: internet nevelés



A bejegyzés trackback címe:

https://tanulasmodszertan.blog.hu/api/trackback/id/tr251374835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

nyári napközik:

délelőtt tanulunk, délután nyaralunk
11-14 éveseknek
június 20 - 24
június 27 - július 1
részletek, jelentkezés

tanulasmodszertan.hu

iskoláról, gyerekekről, tanulásról közérthetően a tanulasmodszertan.hu szerkesztésében

Friss topikok

süti beállítások módosítása