Önsegítő pszichológia, tanulásfejlesztő tréningek, diszlexia korrekció, tanácsadás - szakmai vezető: dr. Pusztai Éva diszlexia tréner

Jobban járunk, ha nem rendkívüli állapotnak, hanem az életünk részének tekintjük, hogy mindig tanulunk valamit: idegen nyelvet, új számítógépes szoftvert, új szakmát, továbbképzésen veszünk részt stb. 

 

Íme 10 praktikus tanács, hogy ügyesebben, kevesebb stresszel, és jobb kedvvel menjen az, aminek menni kell - a felnőttkori tanulás. 

 

 

1. Teremts magadnak egy-két nyugodt órát, és kíméletlen őszinteséggel gondold végig és  írd le azokat a felesleges tevékenységeidet, üresjárataidat, amelyek miatt úgy érzed, hogy nincs időd tanulni. 

 

2. Ha eldöntötted, hogy min akarsz változtatni, haladéktalanul fogj bele. Írj egy listát a kellemetlen, halogatott tennivalókról, és minden nap intézz el egyet ezek közül. Mire a lista végére érsz, tapasztalni fogod, hogy mennyi időt pazaroltál a halogatás miatti szorongással. 

 

3. Amit meg kell tanulni, azt többnyire fehér papírra apró fekete betűkkel nyomtatták - ennél unalmasabb dolgot nehéz elképzelni. Tehát segíts az elmédnek minden módon fenntartani a figyelmet! Ha aláhúzod a lényeget, tedd a bal kezeddel, így jobban fogsz figyelni! Rajzolj gondolattérképet az olvasottakról! Ez egy sima papírra színes tollakkal rajzolt térképszerű vázlat, ami az olvasottak logikai összefüggéseit jeleníti meg. 

 

4. Jobban megjegyezzük azt, amit olvasunk, ha mindjárt bele tudjuk illeszteni valamilyen gondolati sablonba. Ezért ha ismeretlen a könyv, amibe belefogsz, alaposan olvasd át a tartalomjegyzéket, nézd át az egyes fejezetek belső struktúráját. Sokat segíthet a bevezető és az összefoglaló, amiben tömören benne van mindaz, amiről most kezdesz tanulni. Ha vannak jegyzeteid, azokat is már a tanulás előtt elevenítsd fel. Próbáld felidézni az összes korábbi információt, amit az adott témáról tudsz. Segíthetnek a témához kapcsolódó kevésbé lényeges, például anekdotikus vagy humoros információk is. 

 

5. Ha nem érted a szöveget, állj meg, és addig ne olvass tovább, amíg meg nem fejted a jelentését. Az értelmetlen mondatok ugyanis az agyban tovább pörögnek, és valósággal eltorlaszolják a további tanulást. 

 

6. Egy-egy fejezetrész - max. 2-3 oldal után gondold végig, amit olvastál, tegyél fel olyan kérdéseket a szöveggel kapcsolatban, amelyek a megfelelő válasszal együtt tartalmilag lefedik az olvasottakat. A kérdés megfogalmazása és megválaszolása kivételesen hatékony módszer a tananyag mélyebb megértéséhez, megemésztéséhez és főleg megjegyzéséhez. 

 

7. Tanulj minél többször hangosan, félhangosan, használj magnót, készíts hang vagy video felvételt, amikor "előadást" tartasz a témáról, elpróbálod, hogy vizsgázol stb. Ez csökkenti a vizsgadrukkot, a megszólalástól való félelmet, és mélyíti a megértést és a megjegyzést. Minél több érzékszervvel tanulsz, annál könnyebb! 

 

8. Az olvasás befejezése után ne kezdj rögtön valami másba, inkább gondolkodj néhány percig az olvasottakon. A memóriánk természete olyan, hogy ha azonnal " rátöltjük" az új információt, a régi törlődik. 

 

9. Ha elolvastad a tankönyvet, és úgy érzed, hogy érted, ez nem azt jelenti, hogy le is tudsz belőle vizsgázni! A megértéstől a sikeres visszaadásig az ismétlésen át vezet az út. Akkor tanulsz a leghatékonyabban, ha az összes tanulásra szánt idő 60 százalékát fordítod a szöveg olvasására, megértésére és 40 százalékát az ismétlésre, ellenőrzésre. 

 

10. Egyre több megtanulandó  szöveghez az interneten át jutunk, vagyis a képernyőn olvasható. De a tanulás hatékonysága - és a szemünk védelme - miatt semmiképpen sem ajánlatos tartósan a képernyőn olvasni, mindenképpen nyomtassuk ki a szöveget papírra. 

 

A felnőttkori tanuláshoz további személyre szabott módszereket kínálunk felnőtt TMT tréningünkön. 

 

dr. Pusztai Éva

tanulásmódszertan tréner

A bejegyzés trackback címe:

https://tanulasmodszertan.blog.hu/api/trackback/id/tr411765422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bealina 2010.02.20. 23:05:50

Drága Éva én pont erre gondoltam,hogy a felnőttekkel is kellene foglalkozni.Minden segítséget megadni minden embernek.Ezért adom ennek a blognak a kreatív blogger díjat.<http:zizi2009.blog.hu>

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.05.19. 10:34:58

bár azt hozzátenném, hogy amikor két nap alatt kell megtanulni 1000 oldalt, akkor nincs idő az érthetetlen mondatokon agyalni. olyankor el kell felejteni, tovább kell lépni, és a lényegre kell koncentrálni.

infokereső 2013.12.29. 15:14:25

A cikk nagyon értékes infókat hordoz de eszköz megvalósítás szempontjából nem befejezett.

1 példa:

A NET-ről letöltött írott anyagok kinyomtatása rohadt drága lehet annak például aki munka mellett akar esti gimnáziumot, főiskolát, egyetemet végezni.

Ezért érdemes elgondolkodni a következőkön. Léteznek már külső tartályos CISS nyomtatók, amiben színenként patront soha, mindössze a külső tartályokba tintát kell biztosítani. Ami a patroncserés nyomtatás árának az 1/40-ed része is lehet. A hagyományos márkás patronok átlag
10-14 ml/7-8000 Ft árához képest (ez az ami nagyon drágává teszi a tintasugaras nyomtatást) a CISS nyomtató külső tartályába 100 ml-ként 1000 Ft a tinta. ebből átlag 4 szín kell piros, sárga, kék, fekete tehát 4000 Ft-ból összesen majdnem fél liter festék 400 ml szerezhető be.
A patroncserés nyomtatás 40 ml festékmennyiségéhez képest ami 3000 Ft-al még drágább is. Nem utolsó sorban az olcsóbb CISS még környezetbarát is hiszen nem marad meg melléktermékként a sok üres patron, csak a tintát tartalmazó üvegcsék amit akármire használhatunk tinta tároláson kívül.

A CISS nyomtatók ára:
www_tintarendszer_hu oldalon 2013.12.29-es keltezéssel a következő nyomtatóárak vannak:

- 15.000 Ft Canon iP2700 CISS
- 16.000 Ft Canon Mp230 CISS (nyomtató, szkenner, másoló 1-ben)
- 18.000 Ft Canon Mg2250 CISS (nyomtató, szkenner, másoló 1-ben)
- 22.000 Ft Canon MX395 CISS (nyomtató, szkenner, másoló 1-ben)
- 25.000 Ft Canon Mg3250 CISS (nyomtató, szkenner, másoló 1-ben)
- 26.000 Ft Canon MX435 CISS (nyomtató, szkenner, másoló 1-ben)
- 26.000 Ft Canon iP7250 CISS (nyomtató, szkenner, másoló 1-ben)
- 32.000 Ft Canon Mg5350 CISS (nyomtató, szkenner, másoló 1-ben)
- 32.000 Ft Canon MX515 CISS (nyomtató, szkenner, másoló 1-ben)
- 34.000 Ft Canon Mg5450 CISS (nyomtató, szkenner, másoló 1-ben)
- 65.000 Ft Canon iX6550 CISS

Minden nyomtató szálított tartozéka a tölthető chip-es patron és hozzá színenként 80 ml tinta a külső tartályokban, valamint képes útmutató az összeszereléshez: mely tartalmazza a belső patronok feltöltése (csak 1x kell kezdésnél), csövek patronokra való csatlakoztatása, légtelenítés, a használat következtében szükségessé váló külső tartályok tintával való töltése.

Magam is CISS-t használó tanácsolom orvosi fecskendők beszerzését (színenként) 4 x 10ml és 1 db gumikesztyű filléres tétel gyógyszertárban.

Ekkora mennyiségű tinta hány oldal kinyomtatására elég?

80 ml Pg fekete tinta 1500 - 2000 oldal szöveges dokumentum
4 x 80 ml Cli színes + fotó fekete tinta 6000-8000 oldal szöveges dokumentum
4 x 80 ml Cli színes + fotó fekete tinta 1600 db 10x15 fotó, vagy 400db A4 fotó vagy 1600-2000 db DVD/CD nyomtatására elegendő.

nyári napközik:

délelőtt tanulunk, délután nyaralunk
11-14 éveseknek
június 20 - 24
június 27 - július 1
részletek, jelentkezés

tanulasmodszertan.hu

iskoláról, gyerekekről, tanulásról közérthetően a tanulasmodszertan.hu szerkesztésében

Friss topikok