Önsegítő pszichológia, tanulásfejlesztő tréningek, diszlexia korrekció, tanácsadás - szakmai vezető: dr. Pusztai Éva diszlexia tréner

Munka és esetleg családi kötelezettségek mellett még tanulni is - embert próbáló feladat. De a világ megállíthatatlanul errefelé halad, mind többször vagyunk, leszünk ilyen helyzetben, erről szól az élethosszig tartó tanulás, a 3L /Lifelong Learning/. Tehát jobban járunk, ha nem rendkívüli állapotnak, hanem az életünk részének tekintjük, hogy mindig tanulunk valamit: idegen nyelvet, új számítógépes szoftvert, új szakmát, továbbképzésen veszünk részt stb.

Íme 10 praktikus tanács, hogy ügyesebben, kevesebb stresszel, és jobb kedvvel menjen az, aminek menni kell - a felnőttkori tanulás.

1. Teremts magadnak egy-két nyugodt órát, és kíméletlen őszinteséggel gondold végig és írd le, azokat a felesleges tevékenységeidet, üresjárataidat, amelyek miatt úgy érzed, hogy nincs időd tanulni.

2. Ha eldöntötted, hogy min akarsz változtatni, haladéktalanul fogj bele. Irj egy listát a kellemetlen, halogatott tennivalókról, és minden nap intézz el egyet ezek közül. Mire a lista végére érsz, tapasztalni fogod, hogy mennyi időt pazaroltál a halogatás miatti szorongással.

3. Amit meg kell tanulni, azt többnyire fehér papírra apró fekete betűkkel nyomtatták - ennél unalmasabb dolgot nehéz elképzelni. Tehát segíts az elmédnek minden módon fenntartani a figyelmet! Ha aláhúzod a lényeget, tedd a bal kezeddel, így jobban fogsz figyelni! Rajzolj gondolattérképet az olvasottakról! Ez egy sima papírra színes tollakkal rajzolt térképszerű vázlat, ami az olvasottak logikai összefüggéseit jeleníti meg.

4. Jobban megjegyezzük azt, amit olvasunk, ha mindjárt bele tudjuk illeszteni valamilyen gondolati sablonba. Ezért ha ismeretlen a könyv, amibe belefogsz, alaposan olvasd át a tartalomjegyzéket, nézd át az egyes fejezetek belső struktúráját. Sokat segíthet a bevezető és az összefoglaló, amiben tömören benne van mindaz, amiről most kezdesz tanulni. Ha vannak jegyzeteid, azokat is már a tanulás előtt elevenítsd fel. Próbáld felidézni az összes korábbi információt, amit az adott témáról tudsz. Segíthetnek a témához kapcsolódó kevésbé lényeges, például anekdotikus vagy humoros információk is.

5. Ha nem érted a szöveget, állj meg, és addig ne olvass tovább, amíg meg nem fejted a jelentését. Az értelmetlen mondatok ugyanis az agyban tovább pörögnek, és valósággal eltorlaszolják a további tanulást.

6. Egy-egy fejezetrész - max. 2-3 oldal után gondold végig, amit olvastál, tegyél fel olyan kérdéseket a szöveggel kapcsolatban, amelyek a megfelelő válasszal együtt tartalmilag lefedik az olvasottakat. A kérdés megfogalmazása és megválaszolása kivételesen hatékony módszer a tananyag mélyebb megértéséhez, megemésztéséhez és főleg megjegyzéséhez.

7. Tanulj minél többször hangosan, félhangosan, használj magnót, készíts hang vagy video felvételt, amikor "előadást" tartasz a témáról, elpróbálod, hogy vizsgázol stb. Ez csökkenti a vizsgadrukkot, a megszólalástól való félelmet, és mélyíti a megértést és a megjegyzést. Minél több érzékszervvel tanulsz, annál könnyebb!

8. Az olvasás befejezése után ne kezdj rögtön valami másba, inkább gondolkodj néhány percig az olvasottakon. A memóriánk természete olyan, hogy ha azonnal " rátöltjük" az új információt, a régi törlődik.

9. Ha elolvastad a tankönyvet és úgy érzed, hogy érted, ez nem azt jelenti, hogy le is tudsz belőle vizsgázni! A megértéstől a sikeres visszaadásig az ismétlésen át vezet az út. Akkor tanulsz a leghatékonyabban, ha az összes tanulásra szánt idő 60 százalékát fordítod a szöveg olvasására, megértésére és 40 százalékát az ismétlésre, ellenőrzésre.

10. Egyre több megtanulandó szöveghez az interneten át jutunk, vagyis a képernyőn olvasható. De a tanulás hatékonysága - és a szemünk védelme - miatt semmiképpen sem ajánlatos tartósan a képernyőn olvasni, mindenképpen nyomtassuk ki a szöveget papírra. A felnőttkori tanuláshoz személyre szabott módszereket kínálunk 3L tréningünkön.

dr. Pusztai Éva
tanulásmódszertan tréner



A bejegyzés trackback címe:

https://tanulasmodszertan.blog.hu/api/trackback/id/tr571385576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

nyári napközik:

délelőtt tanulunk, délután nyaralunk
11-14 éveseknek
június 20 - 24
június 27 - július 1
részletek, jelentkezés

tanulasmodszertan.hu

iskoláról, gyerekekről, tanulásról közérthetően a tanulasmodszertan.hu szerkesztésében

Friss topikok

süti beállítások módosítása