Önsegítő pszichológia, tanulásfejlesztő tréningek, diszlexia korrekció, tanácsadás - szakmai vezető: dr. Pusztai Éva diszlexia tréner

Szerkesztőként az a titkos vágyam, hogy a Jogerő minden fejezetét együtt olvassák el a szülők és a gyerekek, majd beszélgessenek róla. Hatványozottan igaz ez a buliról szóló írásra, hiszen kényes témákat feszeget, melyek megfelelő kezelése jóval túlnyúlik a jog szabályozási körén. Az első éjszakai kimaradozások az önállósodás jegyében telnek - pont ezért nem árt, ha a szülők felkészítik gyermeküket arra, milyen veszélyekkel találkozhatnak. A jogszabályok beavatkozására pedig jobb, ha sor sem kerül... A fejezet szerzőjének egy fiatal főügyészségi ügyészt, Czencz Zoltánt kértük fel, aki tanári képesítéssel is rendelkezik és jogászi karrierje előtt majd tíz évig tanított általános és középiskolában.

Karikás szemű szomszédok

A jó buli - legyen az házibuli, iskolai rendezvény vagy disco - lényege, hogy a kikapcsolódni vágyó fiatal feloldódhasson a zenében, táncoljon, ismerkedjen. Sokféleképpen lehet élvezni barátok, ismerősök társaságát, a kamaszok általában ezt a maguk zajos módján teszik. A zajt pedig sokszor valóban szó szerint kell érteni: dübörgő zenét képzeljünk, feltekert basszust, és ennek megfelelően ingerült szomszédokat. Hol van a határ, amitől kezdve csendháborításnak számít egy remek parti, és már a jog szabályozási területére tartozik? Erről is beszámol a könyv, egyben tanácsokat is ad arra, hogyan lehet olyan körülmények között szórakozni, hogy a jó hangulat is megmaradjon, és a szomszédok is viszonozzák másnap reggel a köszönést...

A két mumus: a cigaretta és az alkohol

Cigaretta, alkohol - mindkét "mumus" gyakori szereplője az éjszakai életnek. A tizenévesek nagy része tudja, hogy mindkét szer használata a tiltott zónába esik - gondot inkább az okozhat, hogy az adott helyzetben megijednek, hogy túlzottan kisfiúnak vagy kislánynak tűnnek, ha visszautasítják a feléjük nyújtott cigarettásdobozt vagy laposüveget. Egy "felnőttektől mentes" közegben pedig fokozottan megnő a kísértés veszélye. Minél fiatalabb valaki, annál több védelemre van szüksége - a jogszabályok ebben a szellemben jelölik ki a vásárlás, fogyasztás határait.

Nem mehettünk el szó nélkül az alkoholfogyasztás sokszor tragikus következménye: az ittas vezetés mellett. A volán mögé ülő ittas fiatal nemcsak a törvényekkel játszik, hanem saját maga és mások életével is - írja a szerző, ilyenkor nincs helye a "menőzésnek".

...és a harmadik: a kábítószer

Magyarországon a kábítószer kérdéséről sokan, sokfélét mondanak, szigorúbb és liberálisabb elvek ütköznek a közbeszédben. A hatályos jogszabályok szava viszont egyértelmű, mi erről adunk világos tájékoztatást. A cigarettával és az alkohollal ellentétben kortól függetlenül bűncselekménynek számít a fogyasztás, a terjesztés, és a kábítószerekkel kapcsolatos valamennyi tevékenység. Az illegális drogok alkalmi fogyasztása esetén nem kell börtönbe vonulni egy tizenévesek, hiszen a cél az, hogy megelőzzék a függőség kialakítását, mégis erősen meggondolandó, érdemes-e egyszeri szórakozás kedvéért kockáztatni a jogszabályok által ilyen esetben elrendelt szankciót.

Érted, nem ellened

Nagyon fontos, hogy a kamaszok lássák: a buliban érvényes jogszabályok értük, az ő védelmük érdekében keletkeztek. Ahhoz, hogy ezt elhiggyék, elengedhetetlenek az őszinte beszélgetések szüleikkel, tanáraikkal. Hiszen - idézem a szerzőt - "a buli hangulatának kialakulását nem a részegség, a gyárkéményhez hasonlatos füstölés vagy a mesterien betekert spangli biztosítja, sokkal inkább az ügyesen megválasztott zene, és legfőképpen, maga a jó társaság."

Bízunk benne, hogy ez manapság sem számít utópiának. Jövő héten az internethasználat szabályaival folytatjuk sorozatunkat.

Schenk Borbála

A Jogerő megrendelhető a kiadó honlapján.

Címkék: család jog nevelés



A bejegyzés trackback címe:

https://tanulasmodszertan.blog.hu/api/trackback/id/tr431380713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

nyári napközik:

délelőtt tanulunk, délután nyaralunk
11-14 éveseknek
június 20 - 24
június 27 - július 1
részletek, jelentkezés

tanulasmodszertan.hu

iskoláról, gyerekekről, tanulásról közérthetően a tanulasmodszertan.hu szerkesztésében

Friss topikok

süti beállítások módosítása