Önsegítő pszichológia, tanulásfejlesztő tréningek, diszlexia korrekció, tanácsadás - szakmai vezető: dr. Pusztai Éva diszlexia tréner

 
Nagyon kemény munkával, tíz év alatt jutottunk el oda, hogy végre mindent meg tudtunk adni a három gyereknek. A két vendéglő, ahol a férjem 14 órákat dolgozik, tavalyig elég jól ment, meglett a szép házunk, két autó és minden nyáron külföldi nyaralás, meg táborok a gyerekeknek. De most télen ránk tört a baj, leégett az egyik vendéglő, a biztosítóval pereskedünk, borzasztóan megnőttek a törlesztő részletek, sőt a bank fel is mondta, és a forgalom sem a régi. Éppen, hogy megélünk hónapról hónapra. Semmi új dolgot sem tudunk venni, nyaralásra egyáltalán nem telik. Ez a legnagyobb fájdalmam. Hogyan mondjam ezt meg a gyerekeknek? Annyira bánt és szégyellem, hogy egyre csak halogatom. A gyerekek meg csak néznek nagy szemekkel és nem értik a szomorúságomat. A férjem nem segít ebben, amióta ránk tört a baj, még kevesebbet van itthon, ilyenkor se szól senkihez, lefekszik. Összeszorított foggal küzd, hogy megint visszajussunk oda, ahol voltunk”.
 
A rajtunk is végigsöprő korszakos jelentőségű világgazdasági válság nem fog egyik hónapról a másikra eltűnni - az Európai Unió és az euro krízise még csak most bontakozik ki. A világ már sosem lesz olyan, mint a válság előtt volt. Hogy Magyarország miként vészeli át ezt a zord világgazdasági klímát, senki sem tudja. Az állásvesztésből, cégcsődből, eladósodásból bekövetkező családi krízisek kezelésére sokaknak van és lesz szüksége.  
 
 
1. Mi maradt? Készíts leltárt azokról a materiális, tudásbeli, egészségi, kapcsolati és emberi javakról, amelyek megmaradtak, amikre építhetsz.  Tönkrement a céged, elúszott a megtakarításod, de megmaradt az otthonod. Mérnökként egyelőre nem tudsz elhelyezkedni, de átmenetileg villanyszerelőként is elboldogulsz. Szerencsére nem növesztettél nagy pocakot, fel tudsz mászni a létrára. Jó cimboráid majd beajánlanak a baráti családokhoz. Megmaradt a családod, igaz a feleségeddel kicsit eltávolodtatok egymástól a nagy hajtás éveiben. Van mit pótolni. És ott vannak a gyerekeid, akik ugyan furcsán néznek rád, mert 15 milliós terepjáró helyett használt Opelt vettél, de szerencsére még kicsik és feltétlenül megbíznak benned.
      
2. Mit üzen ez neked a válság? Minden krízis személyes. Milyen hibákat követtél el, amik súlyosbították a veszteséget? Mikor voltál elbizakodott, elővigyázatlan? Mivel nem számoltál, amivel kellett volna?
   
3. Mit mulasztottál el a sikeres években? Valószínűleg túlbecsülted a teljesítőképességed, kevesebbet aludtál, sportoltál, szerettél és nevettél a szükségesnél. Idős szüleidre és a saját családodra sokkal kevesebb időd jutott, mint amennyivel a lelkiismereted elégedett lenne.
 
4. Beszélj őszintén a családdal. Tartsatok egy szabályos konferenciát olyasmi címmel: Hogyan fogunk megküzdeni az anyagi problémákkal? Az óvodás korú gyerekeidnek már lehet véleménye a témáról. Nem az elkövetkező évekre szóló üzleti tervet kell készíteni, hanem élettervet. Őszintén tárd fel a helyzetet. Mit kell ezután másként tennünk, mint eddig? Hogyan tudunk takarékoskodni? Mivel tudjuk helyettesíteni mindazt, amire nem jut? Hogyan segítjük egymást a nehéz helyzetben? Kinek mi a legrosszabb abban, ami most van?
 
5. Nézz körül, másokkal mi a helyzet? Elképzelhető, hogy az elmúlt években már csupa üzleti vagy státuszbeli riválist láttál a többi emberben. Csak arra figyeltél, hogy ki előz le, és kit előzöl le te. A fogyasztás mámora nagyon különböző szinteken milliókat elkapott. Most sokan vannak hozzád hasonló helyzetben. Irigység és kárörvendés nélkül nézz körül, hátha tanulhatsz azokból a megküzdési technikákból, amiket a többi bajba jutott kiizzad. Vagy elkerülöd az ő csapdáikat.
 
 6. Hozz be vadonatúj nézeteket az életedbe. Ritkán van alkalmunk az arra, hogy jelentős fordulatokat hajtsunk végre az életünkben. Az anyagi ellehetetlenülés lehet ilyen helyzet. Mi az, amit egész életedben szerettél volna elérni, megtapasztalni, de sosem merted, nem volt hozzá erőd? Szegényen látszólag kevesebb a mozgástered, de a mély krízis akár a segítségedre is lehet. Leszokni a dohányzásról, feladni a társasági alkoholizmust, megnyílni a vallás, általában a spirituális dolgok iránt. Gyermekeinknek az anyagiakon és a taníttatáson túl még egy nagyon fontos útravalót adhatunk: saját életünk mintáját minden helyzetben. Ahogy mi viselkedünk krízishelyzetben, az lesz számukra is a leghitelesebb példa. Ha most jól vizsgázol, mellékesen őket is ellátod egy milliókat érő túlélőkészlettel.   
 





A bejegyzés trackback címe:

https://tanulasmodszertan.blog.hu/api/trackback/id/tr452086718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

nyári napközik:

délelőtt tanulunk, délután nyaralunk
11-14 éveseknek
június 20 - 24
június 27 - július 1
részletek, jelentkezés

tanulasmodszertan.hu

iskoláról, gyerekekről, tanulásról közérthetően a tanulasmodszertan.hu szerkesztésében

Friss topikok

süti beállítások módosítása