Önsegítő pszichológia, tanulásfejlesztő tréningek, diszlexia korrekció, tanácsadás - szakmai vezető: dr. Pusztai Éva diszlexia tréner

Néha reménytelenül belebonyolódunk egy gyereknevelési problémába, hiába erőlködünk, csemeténk makacs, ellenáll, a helyzet egyre feszültebb. Ilyenkor érdemes feltenni magunknak a kérdést: hogy is volt ez velem, amikor én voltam ugyanennyi idős, és az apámmal, anyámmal hasonló konfliktusba kerültem?
 
Ha ellenáll az emlékezetünk, és nem akarja felidézni a kellemetlen múltat, segíthet Karinthy zseniális írása a Tanár Úr kérem!-ből. A Tanítom a kisfiam című humoreszkben az apa kezdetben fölényesen bánik a matematikaleckéhez segítséget kérő gyerekkel, aztán rá kell jönnie, hogy sejtelme sincs a megoldásról. Ettől egyre frusztráltabb lesz, tehetetlenségében ad egy nagy nyaklevest a gyereknek – és ebben a pillanatban beugrik neki, hogy negyven évvel korábban hajszálra ugyanez történt vele meg az ő apjával - és még a matekpélda is ugyanaz volt.
 
A múlt, saját gyerekkorunk élményei, tapasztalásai kitörölhetetlen minták felnőttkori cselekedeteinkhez. Igaz, többnyire azt hisszük, hogy szülőként tudatosan választjuk az érveket gyerekünkkel folytatott vitánkban, ha megbüntetjük valamiért, vagy elnézzük neki, amit tett, mi döntöttük el, melyik lesz a jó megoldás. A valóság ezzel szemben az, hogy minél nagyobb indulatok, érzelmek kavarognak bennünk, annál valószínűbb, hogy öntudatlanul a múltbeli minták ugranak be, azt tesszük, amit velünk is tettek a szüleink. Olyasmit teszünk, amit felnőtt énünkkel akár nem is tartunk helyesnek. Ilyenkor megáll a tudomány, zavartak, frusztráltak leszünk, szégyenkezünk, és ez  csak súlyosbítja a családi konfliktust.
 
Az ilyen helyzetek feloldásához nyújt segítséget új szolgáltatásunk, az egynapos szülőtréning. Olyanoknak ajánljuk, akik szeretnék hatékonyra cserélni eredménytelen módszereiket, ezért tudni szeretnék, milyen öntudatlan múltbeli minták irányítják őket.
 
Mi történik a tréningen?
 
1. A szülők szerepjáték keretében megjelenítik a kezelhetetlennek érzett nevelési szituációkat.
2. Közös munkával megkeressük a helyzetek elmérgesedését okozó „vakfoltot”, a rossz múltbeli mintát.
3. Felidézzük és elengedjük az ezekhez kapcsolódó régi sérelmeket, amit az ő szüleik okoztak - gyakran a legjobb szándékkal.
4. Ezután könnyebb lesz elfogadni és alkalmazni a megfelelő, hatékony nevelési módszereket.
 
A tréning során a tranzakcioanalízis módszereit alkalmazzuk. Ennek a technikának a kidolgozója Eric Berne, akinek Emberi játszmák és Sorskönyv című könyvei magyarul is nagy sikert arattak az elmúlt évtizedekben. 
 
Segédeszközökre nem lesz szükség, a humor és az önirónia viszont igen hasznos lehet!
 
Az első szülőtréninget október 16-án, szombaton, 9-17 óráig tartjuk.
Részvételi díj 16 500 Ft, ami magában foglalja a közös ebédet, a napközbeni kávét és üdítőt.
 
Jelentkezéshez kattintson ide.





A bejegyzés trackback címe:

https://tanulasmodszertan.blog.hu/api/trackback/id/tr822310489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

nyári napközik:

délelőtt tanulunk, délután nyaralunk
11-14 éveseknek
június 20 - 24
június 27 - július 1
részletek, jelentkezés

tanulasmodszertan.hu

iskoláról, gyerekekről, tanulásról közérthetően a tanulasmodszertan.hu szerkesztésében

Friss topikok

süti beállítások módosítása