Önsegítő pszichológia, tanulásfejlesztő tréningek, diszlexia korrekció, tanácsadás - szakmai vezető: dr. Pusztai Éva diszlexia tréner
2006.09.14.

Hurrá Nyaralunk!

A pszichológusok szerint az a jó nyaralás, ha olyasmivel töltünk két, de inkább három hetet, ami alapvetően eltér a hétköznapoktól. Ezért fontos, hogy elutazzunk, lehetőleg természeti környezetben, szabadban töltsük napjaink nagy részét.

Hétköznapjainkat a kényszerek és kötelezettségek szoros hálójában töltjük, életünk jelentős részét annak teljesítésére fordítjuk, amit mások akarnak és elvárnak. Így azután a nyaralás - mindenekelőtt az utazás - egyik rejtett célja mindenképpen a szabadság visszanyerése, legalább átmeneti időre. Még a kizárólag lustálkodásra épülő tengerparti nyaralás is járhat olyan fizikai kihívással, ami fejleszti az önismeretünket.

A legtöbben egész évben igen szűk teljesítmény határok között, vagy egyáltalán nem végzünk fizikai munkát, így nem csoda, hogy alig van fogalmunk arról, mire is képes igazából a testünk. Márpedig a fittség - egészségi előnyein túl – a pszichés teherbíró képességet is megnöveli.

Az előző mondatok a felnőttek jó - valódi kikapcsolódást, regenerálódást hozó - nyaralásához adnak támpontokat. Ha gyerekekről van szó, mindez sokszorosan igaz! Tehát a nyár, vagy annak nagyobbik része legyen teljesen tanulásmentes! A munkára - a szeptemberben újra kezdődő iskolára - azzal tud a legjobban felkészülni a gyerek, ha minimum egy-másfél hónapra teljesen átadja magát az életkorának megfelelő szórakozásoknak, játékoknak, sportnak, kalandnak.

Persze a jó nyarat komoly munkával meg kell szervezni, hiszen a szülők szabadsága korlátozott, és különösen a nagyvárosi gyerekeknek nem a természetre nyílik a lakásajtó.

A tévézés, videózás, számítógépezés sok családban állandó konfliktusok forrása: a szülők korlátoznák ezek használatát, a gyerekek meg elégedetlenek a megszabott időkeretekkel. Nyáron nyilván többet lehet és kell ebből is engedni. De nem jó, sőt baj, ha a képernyő előtt tölti a gyerek a szünidejét! Csak igazán tartalmas nyári programokkal ellensúlyozhatjuk ezeknek az elektronikus kábítószereknek az óriási vonzóerejét.

A sok mozgás, játék, kaland, más életformák, új környezet megismerése a változatosság révén regenerálja a gyereket, ellensúlyozza a mai iskola már-már megbetegítő monotóniáját.

Sok szülő attól tart, hogy ha nyáron nem gyakorol a gyerek - matekot, olvasást, helyesírást, nyelvet stb. - akkor őszre mindent elfelejt. Ennek az okoskodásnak annyi a valóságalapja, hogy szeptemberben valóban fel kell hozni a gyerekeket, de erre való az év eleji ismétlés. Ha azonban egész nyáron azzal stresszeljük, hogy gyakoroljon, mert ősszel milyen nehéz lesz újrakezdeni, csak azt érjük el, egész évben egyformán fogja utálni a tanulást.

Ha valóban súlyos tanulási lemaradása van a gyereknek, vagy pótvizsgázni kell, akkor is kapjon egy hónap teljes szabadságot.

Hírlevelünk nem megy szabadságra, bár a nyáron csak két hetente jelentkezik majd. A következő számaokban ügyességi, és a megfigyelőképességet, koncentrációt fejlesztő játékokat mutatunk, továbbá tanácsokat adunk a kötelező olvasmányok feldolgozásához.

dr. Pusztai Éva
tanulásmódszertan tréner

Címkék: nyár pihenés



A bejegyzés trackback címe:

https://tanulasmodszertan.blog.hu/api/trackback/id/tr81385675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

nyári napközik:

délelőtt tanulunk, délután nyaralunk
11-14 éveseknek
június 20 - 24
június 27 - július 1
részletek, jelentkezés

tanulasmodszertan.hu

iskoláról, gyerekekről, tanulásról közérthetően a tanulasmodszertan.hu szerkesztésében

Friss topikok

süti beállítások módosítása