Önsegítő pszichológia, tanulásfejlesztő tréningek, diszlexia korrekció, tanácsadás - szakmai vezető: dr. Pusztai Éva diszlexia tréner

Az öngyilkosok vagy az azt megkísérlők 80 százaléka beszűkült tudatállapotban, súlyos depresszióban viszi véghez tettét. Gyakran az is elég lenne az élete megmentéséhez, ha valaki meghallgatná őt.


Az öngyilkosság elkövetése előtt ugyanis úgynevezett csőlátás áll elő, az illető gondolatai folyamatosan körben járnak, kizárólag saját magával és a megoldhatatlannak érzett problémájával foglalkozik. Ha ezt a nagy érzelmi feszültséget egy másik ember jelenlétében, panaszkodással vagy sírással föl tudná oldani, meglehet, maga is belátná, hogy túloz, a helyzete mégsem egészen reménytelen, van másik nézőpont, ahonnan látszik a kiút.

Milyen jelei vannak annak, ha valaki öngyilkosságra készül? A komoly depresszió összes jele egyben öngyilkossági veszélyeztetettséget jelent. Ha a családban volt öngyilkosság, az is figyelmeztető jel lehet. A hirtelen, indokolatlan hangulatingadozás úgyszintén veszélyeztetett állapotra utalhat A legkomolyabban azonban az öngyilkosságra vonatkozó kijelentéseket kell venni, különösen, ha konkrét tervekről vagy elhatározásról beszél az illető.

Az öngyilkossági szándékot nagyon különböző okok válthatják ki.

  • 1.    Súlyos és nagy fájdalommal járó testi betegségek
  • 2.    Pszichiátriai betegségek - elsősorban maga a depresszió.
  • 3.    Súlyos élethelyzet, krízis, veszteség.
  • 4.    Az életcélok, a világgal való kapcsolat elvesztése, az illető teljes elmagányosodása, beszűkülése.

A közkeletű bölcsesség ezzel kapcsolatban úgy szól, hogy aki fenyegetőzik az öngyilkossággal, az biztos nem fogja megtenni. Ez valóban igaz az emberek egészen kis csoportjára, akik effajta fenyegetőzésekkel tartják sakkban a környezetüket. Sajnos azonban nem ez a tipikus, hanem épp az ellenkezője, aki az öngyilkosságról beszél, az az esetek nagy részében komolyan gondol rá. Okos, szép, és sikeres emberek is véget vetnek az életüknek, mert egy adott időszakban kilátástalannak érzik a sorsukat. Többnyire azonban olyan okból érzik ezt a reménytelenséget, amit meg lehet szüntetni - vagyis életben maradhatnának.

Alkalmanként előfordulhat, hogy átsuhan a fejünkön az önkezű halál gondolata, ha olyan nagy krízishelyzetben vagyunk, aminek nem látjuk a megoldását. Az egészséges önvédelmi reflex azonban a legtöbb embernél általában gyorsan elűzi ezt a gondolatot. Ha azonban visszatérően, vagy egyre gyakrabban jut eszünkbe az önkezű halál, különösen, ha a kivitelezésen is gondolkodunk, az mindenképpen vészhelyzet, ugyanúgy orvosra van szükség, mintha 41 fokos lázunk lenne.

Forduljuk a háziorvoshoz vagy pszichiátriai rendeléshez. Ha ez nem érhető el azonnal, akkor keressünk valakit, akire nehéz helyzetben számíthatunk és mellettünk tud maradni. Ha ilyen segítség sem elérhető, hívjuk fel a telefonos tanácsadók /lelki elsősegélynyújtók/ valamelyikét az ingyenes számokon. (pld.: 06 80 505-503; 505-506) Ez különösen fontos akkor, ha nincs mellettünk senki. Lehet, hogy úgy érezzük, ebben a helyzetben senki sem tud segíteni, és csak mi oldhatjuk meg, de egyrészt az életben nincs olyan helyzet, amit egyedül kell megoldani, másrészt a fenti szolgálatokban dolgozó szakemberek arra vannak kiképezve, hogy szinte minden helyzetben segítséget tudjanak nyújtani.

A nem halogatható külső segítség mellett azonnali lelki önsegítésre is szükségünk van. Készítsünk írásos listát mindazokról az emberekről, akiknek a halálunkkal nagy fájdalmat okoznánk, vagy megoldhatatlan helyzetbe hoznánk őket. Soroljuk fel, mi mindennek szoktunk örülni, mi mindent csinálunk jókedvvel, ha éppen nem érezzük magunkat kutyául. Ez a lista lehet a kiindulópont, hogy meglássuk, legalább két része van e pillanatban is a személyiségünknek, és az egyik biztosan nem akar meghalni. De "a másik részünk" teljesen összezavarodott, nem látja jól a dolgokat, mielőbb segítségre van szüksége. Az öngyilkos jelöltekre jellemző csőlátást enyhíteni lehet, ha elhatározunk valami új dolgot, felvesszük a kapcsolatot emberekkel, jelet adunk magunkról másoknak, megváltoztatunk valamit a környezetünkben, néhány bútort átrendezünk a lakásban stb. Ezeknek a dolgoknak látszólag nem sok köze van az önpusztító gondolathoz, de mégis segíthetnek az egyetlennek ítélt megoldást kergető gondolkodási spirál megszakításában.

Legközelebb a gyerekek és fiatalok depressziójáról olvashatnak

dr. Pusztai Éva
tanulásmódszertan tréner



A bejegyzés trackback címe:

https://tanulasmodszertan.blog.hu/api/trackback/id/tr171383964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

nyári napközik:

délelőtt tanulunk, délután nyaralunk
11-14 éveseknek
június 20 - 24
június 27 - július 1
részletek, jelentkezés

tanulasmodszertan.hu

iskoláról, gyerekekről, tanulásról közérthetően a tanulasmodszertan.hu szerkesztésében

Friss topikok

süti beállítások módosítása