Önsegítő pszichológia, tanulásfejlesztő tréningek, diszlexia korrekció, tanácsadás - szakmai vezető: dr. Pusztai Éva diszlexia tréner

Most, hogy sorozatunk utolsó részéhez érkeztünk, már javában tombol a nyár. A gyerekek program-naptárja már valószínűleg megtelt: táborok, nagyszülők, közös nyaralás, otthoni "bandázás" testvérekkel, barátokkal. A nagyobbak lehet, hogy azzal a kérdéssel is előálltak, hogy dolgozni szeretnének - és ezzel megint elérkeztünk egy olyan területre, ahol gyerekünk érdekében muszáj megismerkedni a jog vonatkozó szabályaival. Mi számít tiltott, és mi megengedett gyermekmunkának? Szabályozza-e a jog, hogy mennyi fizetést kapok? Csak nyáron lehet-e dolgozni vagy tanév közben is? Ezekre a kérdésekre is választ ad gyerekeknek és szüleiknek Handó Tünde, a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnöke a /Jogerő diákmunkáról szóló fejezetében.

Tiltások és garanciák

A gyerekmunkával kapcsolatban a jogszabályoknak kettős feladata van: meghatározzák, mi számít tiltott munkának, és az engedélyezett munkavégzés esetében is kiterjedt garanciarendszerrel védik a fiatalokat. Nemzetközi kötelezettségeinkkel összhangban tiltja például a magyar jog a gyermek munkára kényszerítését. A munkára kényszerítés természetesen nem azonos azzal, amikor megkérjük TV előtt ücsörgő sarjunkat, hogy mosogasson el, legyen szíves, ebéd után, és ne is hagyjuk magunkat megtéveszteni, ha a jogtudatos gyermek ilyenkor a tanév közbeni munka tilalmára hivatkozik… Az alkalmi, ingyen vagy csekély ellenérték fejében végzett munka (pl. szomszédnak segíteni a cseresznyeszedésben) szintén nem ütközik jogszabályba. A tiltás határa nem feltétlenül ott húzódik, kapnak-e pénzt a gyerekek munkájukért. Anyagi ellenérték fejében végzett munka is ütközhet jogszabályba, gondoljunk csak arra a hírre, ami mostanában járta be a magyar sajtót: az M7-es autópálya építésén iskoláskorú gyerekek is dolgoztak napi 2000 Ft-os munkabérért.

Mire figyeljünk, ha gyerekünk dolgozni szeretne?

A gyerekek szempontjából a legfontosabb kérdés: a munkavégzés ne veszélyeztesse iskolai feladataik teljesítését. A gyereksztárok, -sportolók foglalkoztatásához ezért van szükség a gyámhatóság engedélyére, és ezért megengedőbb a jog a nyári szünet alatti munkavégzéssel. Megengedőbb, de még ilyenkor sem minden esetben engedélyezi: korhatárhoz és szülői hozzájáruláshoz köti, és további kritériumokat is szab a munka jellegére nézve. A szülőnek fontos szerepe van a munkaszerződés, vállalkozói vagy megbízási szerződés megkötésénél. Mindenképpen ragaszkodjunk szerződés kötéséhez, hiszen csak írásos szerződés esetén élhetünk teljeskörűen a jog által biztosított garanciákkal! Beszéljünk a pénzről.

Az írásos forma arra is garancia, hogy a gyermek ténylegesen hozzá is jusson az őt megillető keresethez. Nemcsak azért, mert a jogszabályok a munkabér tekintetében is eligazítást adnak, hanem az esetlegesen elmaradó kifizetések esetén is a szerződés válik hivatkozási alappá. Handó Tünde kitér arra is, mi a teendő, ha a munkáltató mégsem fizetné ki a munkaszerződésben foglalt összeget. Optimális esetben viszont minden rendben lezajlott, és gyerekünk párnája alatt, jobb esetben a bankszámláján pihen a megfelelő összeg – ekkor azonban újabb jogi kérdések merülnek fel. Ki rendelkezik a pénzzel? A 14 év alattiak keresményét a szülők kezelik, a 14. életévét betöltött gyermek szabadon rendelkeznek vele. A szabadság nem teljes szabadság, gondoljunk a zsebpénzről szóló fejezetre, melyben Lévai Anikó részletesen kifejti, hogyan szabályozza a jog a zsebpénz elköltését.

Ezzel a résszel zárul a Jogerő legyen veled minisorozata. Beszéltünk az oktatás, iskolai erőszak, internet, zsebpénz, bulizás, diákmunka jogi összefüggéseiről. "Sokak segítsége kell ahhoz, hogy az ember egyedül boldoguljon" - ezt az idézetet írta egyik szerzőnk az én Jogerő-példányomba. Remélem, hogy könyvünk, benne a 22 szerző 19 írásával, segítséget nyújt a 9-16 éveseknek, hogy saját életükben megfelelően éljenek jogaikkal és kötelességeikkel, valamint szüleiknek és tanáraiknak, hogy beszélgetni tudjanak a gyerekekkel erről az izgalmas és fontos területről.

Mindenkit várunk szeretettel a rendezvényeken, dedikálásokon, és várjuk visszajelzéseiket a schenk.borbala@dialogcampus.hu vagy a jogero@dialogcampus.hu e-mail címen.

Schenk Borbála

A Jogerő
megrendelhető a kiadó honlapján.

Címkék: jog diákmunka



A bejegyzés trackback címe:

https://tanulasmodszertan.blog.hu/api/trackback/id/tr911374809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

nyári napközik:

délelőtt tanulunk, délután nyaralunk
11-14 éveseknek
június 20 - 24
június 27 - július 1
részletek, jelentkezés

tanulasmodszertan.hu

iskoláról, gyerekekről, tanulásról közérthetően a tanulasmodszertan.hu szerkesztésében

Friss topikok

süti beállítások módosítása