Önsegítő pszichológia, tanulásfejlesztő tréningek, diszlexia korrekció, tanácsadás - szakmai vezető: dr. Pusztai Éva diszlexia tréner

Az elmúlt években nálam járt gyerekek és szüleik már ismerik Fifi kutyát, Dagit és Tomit, a két cicát, és Béla bácsit, a görögteknőst. Akik mostanában jönnek, egy új jövevénnyel is találkozhatnak – ő Hugi, a három és fél hónapos labrador gyerek, aki kiképzése után igazi terápiás kutyaként segít majd az olvasási, tanulási nehézségekkel bajlódó gyerekeknek.


Házi kedvenceim már eddig is, ösztönösen sokat segítettek a félelmekkel érkező gyerekeknek. Fifi mindenkit barátságos farkcsóválással fogad, a foglalkozások alatt türelmesen hasal a szőnyegén, a szünetekben engedelmesen tűri a gyerekek szeretetáradatát. A cicák leghőbb vágya, hogy a gyerekek ölében landolhassanak, Béla bácsi pedig komótos hüllőtermészetével bűvöli el őket.

 

Néhány hónapja aztán rábukkantam az interneten egy cikkre, ami messzemenően megerősítette tapasztalataimat: megfelelően kiképzett állatok, elsősorban a kutyák szinte csodákra képesek a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknél. Az Egyesült Államokban tíz éve terjed a R.E.A.D módszer. Iskolákban, könyvtárakban, terápiás rendelőkben találkozhatnak rendszeresen a diszlexiás, vagy másféle olvasási problémás gyerekek a terápiás kiképzésben részesült kutyákkal és azok tulajdonosaival. A kutya és kis kliense kényelmesen letelepedik egy sarokban és elkezdődik a felolvasás. A gyerek felolvas a kutyának, ő pedig figyelmesen, okosan, türelmesen hallgat. Nem sürgeti, nem javítja, nem csóválja a fejét, ha hibát vét.

 

Mitől hatékony ez a módszer? Az olvasási problémás gyerekek haladásának egyik fő akadálya a korábbi sikertelenségek miatt kialakult görcs, szorongás, önértékelési zavar, szégyen, dac, elkeseredés. Ezek a gyerekek már nagyon sokszor átélték, hogy nem megy elég gyorsan, hibátlanul, félbeszakítják, sürgetik őket, azaz sikertelenek egy olyan dologban, ami az osztálytársaiknak nem okoz problémát. E kudarcok hatására a legtöbben bizalmatlanok, sőt ellenségesek, amikor tanáraik, vagy szüleik olvasásra kérik. Egy csillogó szemű kutya, az ember legjobb barátja, az egészen más. Az boldog, hogy hozzá beszélnek, rá néznek, neki olvasnak, és közben simogatják.


Számos vizsgálat igazolja, hogy a terápiás állatok érintése testi és lelki értelemben gyógyít: csökkenti az izomfeszültséget, a szorongást, a vérnyomás, a pulzus alacsonyabb lesz. Ebben a kellemes, relaxált állapotban az olvasási problémás gyerekek sokkal szívesebben és mérhetően kevesebb hibával olvasnak.


Természetesen egyéb módszerekre is szükség van a fejlesztés során: a terápiás kutya csak az egyik, de igen fontos lépés az olvasás, szövegértés javításában. Ha a gyereknek jó a kedve, nyugodt, sőt boldog a kutya érintésétől, dédelgetésétől, és várja a következő találkozást, sokkal nagyobb esély van arra, hogy a kevésbé kellemes fejlesztő feladatokat is elvégzi.


Hugi kiképzése hamarosan elkezdődik – amint túljut a kisgyerekkoron. Most ugyanis még csak a rágás, rohangálás, rongyok hurcolása érdekli. Addig kísérjék figyelemmel cseperedését a http://picasaweb.google.com/hugikutyam oldalon.
 



A bejegyzés trackback címe:

https://tanulasmodszertan.blog.hu/api/trackback/id/tr151463169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pénzpedagógus · http://www.eznemjatek.com 2009.10.20. 18:25:06

Kedves Éva!

Nagyon jó ötletnek tartom, hogy a fejlesztési eszközök repertoárját kutyával is gazdagítja!

Kis faluban élek, de a környezetemben is egyre több olyan gyerekkel találkozom, akinek bizony jól jönne egy "állati jó" segítség. Pedig gyanúm szerint ezek a gyerekek nem is mind diszlexiások, vagy diszgráfiások - persze nem vagyok szakember -, nekem sok esetben inkább csak érzelmileg elhanyagoltnak, feszültnek, megfelelési kényszeresnek, szorongónak, nota bene stresszesnek tűnnek. És ez, különösen alsós gyerekeknél már éppen elég a tanulási problémák kialakulásához.

Ennél fogva nagyon érdekel a kutyás módszer, de sajnos nem oldható meg, hogy ezek a gyerekek rendszeresen Pestre járjanak terápiára. Ellenben van hajlandóság az önkormányzat részéről az új, hatékony módszerek alkalmazására, ezért szívesen olvasnék bővebben a R.E.A.D. programról, valamint arról, hogy Magyarországon ki és hol foglalkozik ilyen kutyák kiképzésével, esetleg más állatok is alkalmasak lehetnek-e a programban való részvételre. Meg tudná adni a kiképző elérhetőségét? (A R.E.A.D.-ről már találtam információt a www.therapyanimals.org oldalon.)

Segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel és sok sikert kívánva:

Süni

U.I.: Nagyon várom az első beszámolóit Hugi "éles bevetéseiről"!

es2300 2009.10.20. 18:29:46

jaj, nagyon dragatunder ez a kutya :) btw tenyleg jobban megy a munka, elmelyules, koncentralas ha itt a macskam mellettem, kiveve mikor epp valami nyugje van es felala rohangal a lakasban

bealina 2010.01.14. 20:48:42

Nagyon jó ötlet állatokat vinni ebbe a dologba.nekem rengeteg állatom volt és növényem.Ők tanítottak az életre.A növények kitartást és türelmet adtak.Elültettem és az élmény hogy nő,terem,beteg,locsolni kell,tápozni,metszeni.Az állatok tanítottak a tiszteletre,alázatra,ne bántsam a kisebbet,élet szeretetére.Niki a cicám szinte terápiás cica volt.Vele voltam amikor szült,vele voltam amikor beteg volt,amikor meghalt belőlem is elment egy darab.Emlékszem egy fehér szilvafa csírára,ami addig élt amíg volt sziklevele.Ápoltam arra a két hétre és beszéltem hozzá,ő tanított meg a kitartásra akkor is ha reménytelen.Emlékszem az öreg barack fára amikor haldoklott utoljára adott három barackot hárman voltunk gyerekek utána meghalt.Amikor anyu meghalt a kertem minden rózsája adott egy bimbót mintha elbúcsúztak volna tőle pedig december volt.

nyári napközik:

délelőtt tanulunk, délután nyaralunk
11-14 éveseknek
június 20 - 24
június 27 - július 1
részletek, jelentkezés

tanulasmodszertan.hu

iskoláról, gyerekekről, tanulásról közérthetően a tanulasmodszertan.hu szerkesztésében

Friss topikok

süti beállítások módosítása