Önsegítő pszichológia, tanulásfejlesztő tréningek, diszlexia korrekció, tanácsadás - szakmai vezető: dr. Pusztai Éva diszlexia tréner

Mit tesz a pesszimista, és mit az optimista ember, ha az élettől egy hatalmas citromot kap? Az előbbi úton útfélen így panaszkodik az őt ért méltánytalanságról: mit kezdjek ezzel a savanyú vacakkal? Eközben az optimista már élvezettel kortyolja a citromból készített ízletes limonádéját. Tapasztalatból tudjuk, hogy citromról szóló példabeszéd nem alaptalan. A pesszimista ember folyton panaszkodik, rémeket lát, könnyen lesz depressziós, és sokkal nehezebben mászik ki a nehéz élethelyzetekből. Az optimista ezzel szemben mindig a helyzet ügyes megoldását keresi, nem kesereg túl sokat, elszántan a lehetőségeket, a jövőt fürkészi.

Ám hajlunk arra, hogy az optimizmust a jobb időkkel, anyagi, társadalmi virágzással társítsuk, a sikeres emberek kiváltságának tartsuk. Ha így közelítünk, akkor a pesszimizmus válságban, anyagi erkölcsi romlás idején jogosult, sőt már- már kötelező. Főleg nálunk Magyarországon, ahol ritka borongós a közvélekedés még jobb időkben is. És most tényleg nem a jobb időket éljük...

Válság, válság hátán - vajon melyik életstratégia válik be ilyenkor? A helyzet mindenkit arra kényszerít, hogy küzdjön: a munkáért, a megélhetésért, a korábban megszerzett életszínvonal megtartásáért. De eközben milyen megküzdési stratégiát adunk át gyermekeinknek? Többnyire bennük is veszélyérzetet keltünk, hiszen miről szólnak a családi beszélgetések családi és munkahelyi csődökről, a munkahely elvesztéséről, egyre nehezebben fizethető tartozásokról.

Talán meglepő, de egyáltalán nem véletlen, hogy épp most, a Magyarországot különösen mélyen sújtó gazdasági krízis közepette hirdetjük meg új személyiségfejlesztő programunkat, a MIDI Optimista Tábort. Úgy gondoljuk ugyanis, hogy csak az optimista, a jövőre irányuló, a problémák megoldására összpontosító szemlélet vezet ki ebből a krízisből, és bármilyen más nehéz élethelyzetből. Az élet ugyanis sokszor, és általában váratlanul kínál bennünket citrommal. Semmilyen anyagi jólét, társadalmi stabilitás sem ad védettséget a csalódások, krízisek, veszteségek ellen. Az ilyen élethelyzetek kezelését azonban meg lehet tanulni - hogy ne tartós pesszimizmus, depresszió, betegség legyen a vége. A tanulásmódszertan.hu 10-15 éveseknek szánt programja az érzelmi intelligencia fejlesztését, az optimista problémamegoldást szolgálja.

A serdülés éveiben a gyerek a szüloktol lélekben egyre távolodva építi saját világát, ahol mind önállóbban próbál megbirkózni érzelmeivel, gondolataival. Ez a gyakran nagyon viharos átalakulás azoknak megy könnyebben, akik ügyesek az emberi kapcsolatok kezelésében, vagyis fejlett a személyes, vagy érzelmi intelligenciájuk, az EQ-juk.

Ez a rövidítés olyan képességeket takar, mint önmagunk ösztönzése, a nehéz helyzetekkel dacoló kitartás, az indulatok megfékezése, hangulataink kiegyensúlyozása. Az EQ gátolja, hogy nagy bajban gondolkodásunk összezavarodjon.

Napközistáborunk a Pennsylvania Egyetemen gyerekek számára kifejlesztett 20 órás EQ programot nyújtja a résztvevőknek. Játékos helyzetgyakorlatok, kérdőívek, fantáziajátékok, relaxálás segítségével megtanítjuk őket felismerni, elkapni saját gondolataikat, aztán közösen megvizsgáljuk ezek tartalmát. Azt is megtanulják, hogy az iskolában, barátok körében, vagy otthon rájuk törő rossz gondolatokat miként cseréljék fel egészségesebb, optimistább gondolatokkal.

Mindez elősegíti, hogy a nehéz élethelyzeteket, amelyeket természetesen ezután sem tudnak elkerülni, ne katasztrófáknak, hanem megoldandó feladatoknak éljék meg. MIDI Optimista Táborunk résztvevőit megtanítjuk arra, hogy az élettől kapott citromot ezután gondolkodás nélkül gyöngyöző limonádévá változtassák.


dr. Pusztai Éva
tanulásmódszertan tréner



A bejegyzés trackback címe:

https://tanulasmodszertan.blog.hu/api/trackback/id/tr701373507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

nyári napközik:

délelőtt tanulunk, délután nyaralunk
11-14 éveseknek
június 20 - 24
június 27 - július 1
részletek, jelentkezés

tanulasmodszertan.hu

iskoláról, gyerekekről, tanulásról közérthetően a tanulasmodszertan.hu szerkesztésében

Friss topikok

süti beállítások módosítása