Önsegítő pszichológia, tanulásfejlesztő tréningek, diszlexia korrekció, tanácsadás - szakmai vezető: dr. Pusztai Éva diszlexia tréner

Azonnal szörnyethalt az a 16 éves fiú, akire pár napja egy budapesti lakótelepen ráhajtott a kukásautó. A hatalmas jármű ugyan csak lépésben tolatott, és a kötelező sípoló jelzés is hallatszott, de ez nem óvta meg a fiú életét, mivel mindkét fülében harsogott az iPod. A gyanútlan középiskolást először fellökte a 20 tonnás monstrum, azután ráhajtott, a testét valósággal darabokra tépte. Az anya szívinfarktust kapott egyetlen fia halálhírére.

A megrázó eset kapcsán a szorgos sajtómunkások három ehhez hasonló halálesetet ástak elő a közelmúltból. Egy tizenéves fiú a vasúti átjáróban, a tilos jelzés ellenére biciklijét tolta és közben zenét hallgatott, így nem érzékelte a közelgő vonat hangját. Egy középkorú nő fülhallgatóval mindkét fülében átszaladt az úttesten és a kanyarodó autó alá esett. Villamos kerekei ölték meg azt a férfit, aki ugyancsak hangszóróval a fülében, a már induló járműre próbált felszállni, és közben elveszítette egyensúlyát.

Amikor bedugjuk a fülünkbe az apró hangszórókat és felhangosítjuk a zenét, szinte megszűnik a külvilág. Nem érdekel, nem zavar, nem fontos, ami kívül van. A közvetlenül a hallócsontokra vezetett zene teljesen áthatja az agyat, beszűkíti az érzékszervek hatókörét, a külső hangingereket 100%-osan lefedi.

Süket és egyéb érzékelésében is korlátozott emberek százezrei, zömében fiatalok közlekednek az utcákon. Csoda hogy nem történik sokkal több katasztrófa.

Vannak lassabban kialakuló, de szintén súlyos ártalmai is ezeknek a kütyüknek. Közhely, hogy az egymást követő nemzedékek hallása drámaian romlik. A brit The Who együttes gitárosa, Pete Townshend nagyon súlyos hallásproblémával küzd. Townshend arra figyelmeztette az iPod-tulajdonosokat, hogy véletlenül se hallgassák nagy hangerő mellett a készülékben lejátszott zeneszámokat. A művész ugyanis úgy véli, hogy a fejhallgatókból származó hangos zene sokkal többet árt és sokkal hamarabb hallás károsodáshoz vezethet, mintha valaki rendszeresen koncertekre jár és ott üvölt a fülébe az élő zene. A zenész elmondta, hogy a hallásproblémáit nem a koncerteknek, hanem az évtizedeken át a zenei stúdiókban eltöltött éveknek köszönheti, mivel ilyenkor rendszeresen órákon át fejhallgatókon keresztül hallgatta a zeneszámokat, ráadásul nagy hangerővel.

A fiatalok a legfőbb fogyasztói ezeknek az eszközöknek, de gyorsan terjednek a középkorúak körében is. Olyan világdivatról van szó, ami jelentősen átalakítja az életünket, a nyilvános tereken - utcákon, közlekedésben - a viselkedést, és mint a fenti esetek bizonyítják, komoly veszélyeket is magában rejt.

A szülők kisebb nagyobb ellenállás után egyre fiatalabb korban, ma már gyakran 6-7 éves gyerekeknek is megveszik a fülhallgatós eszközöket, ráadásul félévente újabb típusokat. Nagyon kevesen fordítanak azonban időt és figyelmet arra, hogy a gyerekeket megtanítsák ezek ésszerű használatára, felvilágosítsák a veszélyekről. Persze ez nem könnyű dolog, hiszen a gyerekek egymástól tanulják el hogyan, mikor, milyen hangerővel szokás ezeket használni. Mégsem helyes, ha erről a nevelési, felvilágosító feladatunkról eleve lemondunk.

A fölényes kioktatás helyett hatásosabb lehet egy- két órát közös kísérletezésre szánni. Próbáljuk ki például, hogy a hangosan szóló, fülbe vezetett zene hallgatása mellett a gyerek mikor veszi észre a háta mögött keltett, egyre erősebb zajokat.

Olyan sokan járnak az utcán, közlekednek harsogó zeneburokkal a fejük körül, hogy ez tűnik lassan a normálisnak. De nem az.


dr. Pusztai Éva
tanulásmódszertan tréner



A bejegyzés trackback címe:

https://tanulasmodszertan.blog.hu/api/trackback/id/tr161374785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

nyári napközik:

délelőtt tanulunk, délután nyaralunk
11-14 éveseknek
június 20 - 24
június 27 - július 1
részletek, jelentkezés

tanulasmodszertan.hu

iskoláról, gyerekekről, tanulásról közérthetően a tanulasmodszertan.hu szerkesztésében

Friss topikok

süti beállítások módosítása