Önsegítő pszichológia, tanulásfejlesztő tréningek, diszlexia korrekció, tanácsadás - szakmai vezető: dr. Pusztai Éva diszlexia tréner

 

Kati 14 éves kamaszlány a szomszédból, gyakran megtisztel bizalmával és olyasmit is elmesél, amit nem köt a szülei orrára. A minap a következővel jött. Az interneten megismerkedett egy hozzá hasonló korú fiúval és el fog utazni egy alföldi faluba, hogy találkozzon vele. Mivel az anyukája nagyon szigorú, internetezni is csak éjszaka tud, amikor a család alszik, szó sem lehet arról, hogy ebbe bevonja a szüleit. Azt mondja majd otthon, hogy a barátnőjéhez megy, vele meg is beszélte, hogy fedezze, eközben felül a vonatra és elutazik abba a bizonyos faluba. A történethez hozzátartozik, hogy Kati széltől is óvott lány, akit még Budapesten is alig engedik egyedül közlekedni. Nagy nehezen sikerült lebeszélnem a tervről, de egyáltalán nem vagyok nyugodt az ő esetében sem. És Katik nagyon sokan vannak, internetes kapcsolataik miatt sok veszélynek lehetnek kitéve, amiről a szülőknek gyakran fogalmuk sincs.
 
 
 
A közösségi szájtokkal kapcsolatban  valós veszély, hogy a felhasználók ismerősei a kapcsolati hálón keresztül lenyomozhatók, bárkiről megszerezhetők személyes adatok. Kéretlen levelek, valótlanságokat állító üzenetek továbbítására is használják a weboldal szolgáltatásait. Nézzünk néhányat a szakemberek szerint is reális veszélyek közül.
 
Internetes kötekedés - A gyerekek olyan dolgok kimondására is hajlandóak a neten, amit nem tennének meg személyesen. Akármelyik végén is van a gyerek, a netes kötekedés, durvaság, trágárság érzelmi konfliktusba sodorhatja.
 
Törvényellenes magatartás - Némelyik gyerek olyat állít, aminek komoly következménye lehet. Cselekedetük jogi jelentőségével tisztában nem levő tinik nemszeretem tanárokat és más felnőtteket rágalmaznak.  
 
Ragadozók - Sajnos egyes felnőttek gyermek- vagy fiatalkorú áldozat keresésére használják ezeket a helyeket. A személyes profilokban a törzshelyek, címek, iskolák neve után kutakodva megtalálhatják azt az információt, amellyel becserkészhetik a gyereket.
 
Számítógépes bűnözés - A számítógépes bűnözők könnyűszerrel rávehetik a gyanútlan gyereket, hogy ügyesen ártalmatlan fájlokba csomagolt vírusokat fogadjanak, futtassanak a számítógépen melyek hozzáférést biztosítanak akár a szülő bankszámlájához.
 
Kérje meg a gyermekét, hogy rendszeresen megnézhesse profilját és kapcsolati hálóját! Ne közöljön mindenki számára elérhetően olyan információt, amely azonosíthatóvá teszi személyét vagy lakhelyét! Így ne adja meg nyilvánosan a vezetéknevét, iskoláját, azt, hogy hol lakik, hol tölti szabadidejét, mi a telefonszáma!
 
Használja a webhely által nyújtott titkossági lehetőségeket, hogy a személyes adatok csak az általa ismert és megbízható emberekhez juthassanak el! Ne adjon hozzá addig valakit a kontakt listájához, amíg pontosan nem tudja, hogy ki is az illető! Távolítsa el azokat a „barátokat", akik aljas vagy hazug megjegyzéseket küldenek, vagy a biztonságát veszélyeztető információt közölnek!
 
Soha ne találkozzon olyasvalakivel, akit nem ismer! Ha nem tudja egészen pontosan, hogy ki az illető, sohase egyezzen bele abba, hogy a netes barátokkal személyesen is találkozik! Még ha ellenőrizni is tudja, ki az illető, akkor is óvatosságból nyilvános helyen, többek társaságában találkozzon vele!
 
Jól válogassa ki milyen képeket tesz fel! A közösségi oldalakra felkerült képek rendkívül könnyen kelnek önálló életre, jutnak el olyanokhoz kiknek azokhoz semmi közük, illetve nagyon komoly hatással lehetnek arra, hogy a rokonok, a jövőbeni munkáltatók, vagy akár a felvételi tanácsadók hogyan ítélik meg a gyereket. Ma már szinte minden munkáltató alapos internetes kutatással térképezi fel leendő munkavállalóját, annak kapcsolati hálóját.
 
Ne hazudjon az életkoráról! Ha idősebbnek mutatja magát, veszélyes helyzetekbe keveredhet!
 
Még a legtörvényesebbnek tűnő webhelyeken se közöljön soha semmilyen pénzügyi információt anélkül, hogy előtte nem ellenőriztette azt a szüleivel! Lehet, hogy hamisított, vagy adatahalászó webhelyen jár, és csak az információ ellopására szolgál.
 
Amit egy közösségi hálózat webhelyén közöl, az nyilvánosságra kerülhet még akkor is, ha a magánterületen teszi azt. Ne használja a fiókját szóbeszéd terjesztésére vagy mások személyes információinak kiteregetésére! Az ilyen cselekedeteknek komoly következményei lehetnek rá és szüleire nézve.

 





A bejegyzés trackback címe:

https://tanulasmodszertan.blog.hu/api/trackback/id/tr652103840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

nyári napközik:

délelőtt tanulunk, délután nyaralunk
11-14 éveseknek
június 20 - 24
június 27 - július 1
részletek, jelentkezés

tanulasmodszertan.hu

iskoláról, gyerekekről, tanulásról közérthetően a tanulasmodszertan.hu szerkesztésében

Friss topikok

süti beállítások módosítása